Detailhandel en Consument

Verwijder het  flesje, snij ongeveer 3 cm steel schuin af en zet de bloemen in een schone vaas (geen metaal). Laat heet water afkoelen tot dit handwarm is en zet hier de phalaenopsis in.
 
Bij gebruik van oase moet deze voldoende volgezogen zijn met water, zodat er geen luchtbel in de oase meer zit. Daar zit dan nog formaline in en daar kan de Phalaenopsis niet tegen. Een betere optie is om steekbuisjes te gebruiken.
 
Vermijd plaatsing bij de verwarming, in direct zonlicht, en in de buurt van de fruitschaal.


Ethyleen

Houd de Phalaenopsis uit de buurt van fruit (vooral appels en peren!) De houdbaarheid word hierdoor gegarandeerd aangetast!

  Voorbeelden van Ethyleenschade. (Klik op de foto om te vergroten)


Phalaenopsis


Het is in het begin van de 18e eeuw wanneer de Nederlandse botanicus Karl Ludwig Blume tijdens  één van zijn tochten door Java een groep vlinders stil ziet hangen bij een boom. Eenmaal aangekomen bij deze “vlinders” blijken het orchideeën te zijn. Blume heeft deze later Phalaenopsis genoemd.

  

De naam Phalaenopsis komt van het Griekse "phalaina" wat "vlinder" betekend, en "opsis" wat "gelijkend" betekend. De benaming beschrijft de bloeiwijze van sommige soorten, die op een vliegende motvlinder lijkt. Ze komen oorspronkelijk in Zuidoost-Azië voor, van de Himalaya tot de eilanden Polillo en Palawan van de Filipijnen en Noord-Australië.


Verzorgingstips


Handel

De Phalaenopsis dient koel bewaard/vervoerd te worden, bij een temperatuur van 6 tot 15 °C. Wanneer Phalaenopsis te warm bewaard/vervoerd worden, dan neemt de kans op ethyleenschade aanzienlijk toe.
 
Wij raden het af om de phalaenopsis samen met fruit te bewaren en vervoeren. Dit in verband met het optreden van ethyleenschade.